Beplanting,  Wijk

Gemeente Rheden introduceert een nieuw maaibeleid voor meer biodiversiteit

maaibeleid

Het gaat steeds slechter met de insecten in Nederland. De gemeente Rheden kiest daarom voor meer biodiversiteit en gaat daarom een aantal gazons minder vaak maaien. Er wordt vanaf nu twee keer per jaar gemaaid. Hierdoor ontstaat er een grotere variatie aan bloemen, kruiden, bijen en vlinders. Kortom meer biodiversiteit. Het belangrijkste voordeel van minder vaak maaien, is dat bloemen de kans krijgen om tot bloei te komen, zaad te produceren en zich te vermeerderen.

Wethouder Marc Budel: “We willen met het nieuwe maaibeleid meer vogels en insecten zoals vlinders en bijen aantrekken. Dit is goed voor de biodiversiteit”.

Bloemrijke gazons

Naast minder maaien, wordt bij iedere maaibeurt ook ongeveer 25% van het oppervlak overgeslagen zodat kleine dieren en insecten kunnen schuilen en voldoende voedsel hebben. De bloemrijke gazons komen op de velden waar al verschillende bloemen en kruiden staan. Dit zijn de velden die spelende kinderen niet intensief gebruiken.

Wanneer wordt er gemaaid?

Het maaien vindt plaats in juli en in november (afhankelijk van de groei- en weersomstandigheden). Om overhangende grassen en kruiden op het voetpad te voorkomen, wordt de rand van het bloemrijke gazon, waar nodig, vaker gemaaid.

Voor meer informatie verwijzen wij naar bijgaande affiche van de gemeente.