Wijk

Bezoek historische begraafplaats De Pinkel

Beste wijkbewoners,

Op uitnodiging van de Stichting Oude Begraafplaats De Pinkel en het Wijkplatform Grinthuizen vond op zaterdagmorgen 6 november 2021 op deze historische begraafplaats een informatieve bijeenkomst plaats. Voor een gezelschap van ongeveer 25 buurtgenoten vertelde de voorzitter van de stichting, de heer Gerrit Hoftijzer, over het ontstaan van de begraafplaats en de activiteiten van de stichting en haar vrijwilligers. Na de toelichting volgde een korte rondleiding langs de verschillende oude graven.

De begraafplaats werd in 1870 geopend door de Hervormde Gemeente Rheden. De laatste begrafenis (bijzetting van een urn) was in 1996. Sinds 2008 is de begraafplaats formeel gesloten, begraven is dus niet meer mogelijk. Lang is er gesproken over andere bestemmingen, zoals ruimen, woningbouw was niet mogelijk omdat het gebied binnen de geluidszone van het industrieterrein ligt. De gemeente wilde het kerkhof niet overnemen, voor het kerkbestuur waren de kosten te hoog. Vanuit het dorp – er liggen vele Rhedenaren begraven – gingen er veel stemmen op om de begraafplaats als monument in ere te houden. Dit leidde uiteindelijk tot het oprichten van de stichting, met als doelstelling “het behoud van de historische begraafplaats”. De stichting hoopt een parkje te creëren, waar je even een wandeling kunt maken.

Circa 20 vrijwilligers zorgen maandelijks voor het onderhoud, hagen knippen, onkruid wieden, paden schoonhouden. Echter voor de zware werkzaamheden moet af en toe een tuinbedrijf worden ingeschakeld en daarvoor is geld nodig. Een oproep van de stichting is dan ook “word donateur en help ons zo de unieke plek in stand te houden”. In het kader van de actie “Ik Buurt Mee” heeft de stichting een initiatief gelanceerd om met de bijdrage van de vouchers een klein monument te realiseren voor het grote aantal ongeboren kinderen dat ooit op de begraafplaats op onbekende plek is begraven.

De begraafplaats is dagelijks geopend.

Website voor meer informatie www.oudebegraafplaatsdepinkel.nl

Namens het Wijkplatform Grinthuizen

Hans Mulder (coördinator)